Parade of Progress

Efter den lyckade montern på världsutställningen i Chicago 1933 – 1934 så bestämde sig GM med Charles F Kettrering (Boss Kett) i spetsen för att ta ut utställningen till det Amerikanska folket. GM ville att deras nya teknik och framtidsvisioner skulle nå ut till varenda litet hörn av Amerika genom en gratis föreställning. 8 utställningsfordon togs fram 1936, såkallade Streamliners som skulle fungera som utställningsmontrar med öppningsbara sidor.

Vykort från Parade of Progress

Vykort från Parade of Progress

Roadshowen ”Parade of Progress” var född och initiativtagarna till spektaklet kunde nog inte ana hur lyckat det hela skulle bli. Två år senare var det dags att förnya vagnparken och 12 bussliknande fordon byggdes och fick namnet Futurliner. Inspirerade av ”rymdåldern” och i Art Deco design tog de nya fordonen Amerika med häpnad. Fordonen var bland annat utrustade med en ljusramp som kunde lyftas två meter ovanför taket, dubbla framhjul med individuell lagring, och en stor generator som försörjde hela cirkusen med all behövlig ström. Showerna drog fullt hus vart man än begav sig, men var tvungen att avbrytas när andra världskriget  bröt ut 1942. Fordonen ställdes undan och skulle inte få se dagens ljus igen förren 1953.

Vykort från Parade of Progress

Vykort från Parade of Progress

Då i en ny tappning, glasbubblan som hade förvandlat förarhytten till ett växthus hade ersatts av ett plåttak, den 4 cylindriga dieselmotorn hade bytts ut mot en bensin sexa och fordonen hade fått en ännu mer framtidsinspirerad design. Med sig i bagaget hade man utställningar som ”Our American crossroads” som visade hur små byar skulle ändra skepnad till större städer i framtiden, ”Power for the air age” som visade Jetmotorns uppbyggnad och användningsområde, och ” Miracles of heat and cold” som visade hur man kunde ha användning av hetta & kyla i hemmen ( General Electric). Man hade också de senaste bilmodellerna med sig, och även några konceptbilar som grädden på moset. Showerna blev åter igen en succé och en tripp till Kuba och en till Mexiko gjordes också.

Vykort från Parade of Progress

Vykort från Parade of Progress

Men 1956 hade intresset för showerna dalat så pass att ledningen beslutade sig för att lägga ner det hela. Utkonkurrerad av en a de uppfinningar som en gång hade visats under Parade of Progress, nämligen TV:n. Futurliner-bussarna såldes ut och skänktes bort till olika intressenter. En epok i den Amerikanska bilindustrin var borta.

Vykort från Parade of Progress

Vykort från Parade of Progress